Săptămâna europeană 20-24 aprilie 2020

Atenţia instituţiilor comunitare a fost concentrată în perioada 20-24 aprilie 2020 asupra pandemiei de coronavirus, fiind adoptate măsuri şi puse în dezbatere chestiuni legate de acest flagel care afectează şi spaţiul comunitar.

Consiliul European
Cei 27 de lideri ai Uniunii Europene au cerut, la 23 aprilie 2020, Comisiei Europene să pregătească un plan de ieşire din criză şi au amânat deciziile dificile privind solidaritatea, pe care ţările din sudul continentului o solicită celor nordice, conform AFP. Acest plan ar urma să includă o propunere bugetară pentru perioada 2021-2027, inclusiv un fond pentru redresarea economiei europene după măsurile de izolare adoptate pentru a stopa pandemia COVID-19. Conform preşedintei CE Ursula von der Leyen, planul ar urma să fie prezentat în "a doua sau a treia săptămână a lunii mai".

Comisia Europeană
Comisia Europeană a adoptat, la 22 aprilie 2020, propunerea privind pachetul de 3 miliarde de euro, Asistenţa Macro-Financiară (MFA), pentru zece state partenere sau candidate pentru aderare pentru a le ajuta în ce priveşte limitarea pandemiei de coronavirus, potrivit ec.europa.eu. Acest ajutor financiar va fi disponibil sub forma unor împrumuturi pe termen de 12 luni în condiţii avantajoase. Este destinat pentru Albania, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Iordania, Kosovo, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Tunisia şi Ucraina. Şi reprezintă o dovadă a solidarităţii comunitare faţă de aceste state pentru a face faţă pandemiei de coronavirus.  ''Sprijinirea vecinilor noştri este esenţială în aceste vremuri de criză pentru a ţine întreaga regiune stabilă'', potrivit vicepreşedintelui executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, conform ec.europa.eu.

Executivul comunitar, alături de state partenere, a lansat, la 20 aprilie 2020, platforma europeană de date dedicată pandemiei de coronavirus pentru a facilita colectarea rapidă şi distribuţia datelor disponibile privind cercetarea. Platforma marchează un nou efort comunitar pentru sprijinirea cercetătorilor din Europa şi din întreaga lume în lupta împotriva pandemiei, potrivit ec.europa.eu. Această platformă oferă un mediu global unde cercetătorii pot stoca şi distribui date, cercetări şi studii, precum şi date epidemiologice. ''Lansarea platformei de date europene COVID-19 este o măsură concretă importantă pentru o cooperare mai strânsă în lupta cu coronavirus'', potrivit comisarului pentru inovaţie, cercetare, cultură, educaţie şi tineret Mariya Gabriel, indică ec.europa.eu.

Pachetul de relansare economică, care este pregătit în prezent pentru a ajuta Uniunea Europeană să îşi revină după pandemia de coronavirus, s-ar putea ridica la aproximativ 1.600 miliarde de euro, a declarat la 21 aprilie 2020 comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, conform Reuters. Thierry Breton a confirmat pentru postul francez de televiziune BFM TV că lucrează la un plan de asemenea amploare, împreună cu comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni. Breton a subliniat că un astfel de plan ar fi echivalent cu aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene.

Negociatorul Uniunii Europene pentru viitoarea relaţie cu Regatul Unit, Michel Barnier, a deplâns, la 24 aprilie 2020, lipsa unor ''progrese tangibile'' la finalul celei de-a doua runde de discuţii cu reprezentanţii Londrei, potrivit AFP, Reuters şi dpa. ''Obiectivul pe care îl aveam, de a avansa pe baza unor progrese tangibile este atins doar în mică măsură. Regatul Unit nu poate să refuze prelungirea tranziţiei şi în acelaşi timp să nu se mişte, să nu facă progrese pe anumite subiecte care sunt importante pentru Uniunea Europeană'', a spus Michel Barnier într-o conferinţă de presă. ''Britanicii au impus acest calendar foarte riguros, excepţional pentru o negociere atât de importantă'', a adăugat reprezentantul Bruxellesului.

Parlamentul European
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a făcut o declaraţie de presă la 23 aprilie 2020, în urma intervenţiei sale în Consiliul European, în care a subliniat că a cerut şefilor de stat şi de guvern să fie utilizate toate instrumentele disponibile, în special pentru planul de reconstrucţie. ''Trebuie sprijinite economiile, trebuie protejate resursele, şi trebuie stimulate locurile de muncă şi oportunităţile de creştere. Este nevoie de un Plan Marshall, finanţat de Europa.'', a spus şeful legislativului comunitar, conform europarl.europa.eu.

Comisarii europeni Stella Kyriakides şi Janez Lenarcic au răspuns interpelărilor eurodeputaţilor Comisiei pentru sănătate publică a Parlamentului European, potrivit europarl.europa.eu. Stella Kyriakides a subliniat că în acest moment prioritatea este salvarea vieţilor omeneşti pentru a nu afecta progresul înregistrat până în prezent, drept pentru care este foarte important ca ridicarea măsurilor de restricţie din Europa trebuie să se facă într-un mod coordonat. Răspunzând întrebărilor eurodeputaţilor, aceasta a subliniat că se colaborează cu statele membre la o metodologie comună pentru raportarea victimelor pandemiei de coronavirus. La rândul său, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic a trecut în revistă câteva exemple privind asistenţa Uniunii Europene pentru statele membre sau vecine spaţiului comunitar care au solicitat ajutor pentru a face faţă pandemiei. Kyriakides a anunţat organizarea la 4 mai 2020 de către preşedinta Comisiei Europene von der Leyen a unei conferinţe globale pentru strângerea de fonduri dedicate intensificării eforturilor de combatere a pandemiei.

Membrii Comisiei de cultură a Parlamentului European au solicitat, la 21 aprilie 2020, alocarea de fonduri suplimentare de la bugetul Uniunii Europene pentru susţinerea culturii şi a presei, potrivit site-ului oficial al Parlamentului European. Eurodeputaţii au trimis o scrisoare comisarilor europeni Mariya Gabriel (inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret) şi Thierry Breton (piaţă internă) în care subliniază că, în contextul în care sectorul creativ şi media sunt grav afectate de actuala criză, Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a ajuta la relansarea acestor domenii. În scrisoarea respectivă, membrii CULT cer Comisiei Europene să exploreze potenţialul creării unui fond de urgenţă pentru a susţine sectorul media, în condiţiile în care există fonduri care nu pot fi utilizate în cadrul altor programe din cauza pandemiei de COVID-19. ''Schimbările la regulile privind fondurile structurale convenite vineri de Parlamentul European pot contribui la deblocarea unor finanţări suplimentare. Proiecte care tratează impactul pandemiei COVID-19 sunt acum eligibile pentru finanţare 100% şi regulile privind concentrarea tematică s-au relaxat, astfel că fondurile pot fi mai uşor canalizate către locurile unde sunt cele mai necesare'', a declarat preşedinta CULT, Sabine Verheyen.

Eurostat
Companiile din Uniunea Europeană sunt din ce în ce mai dependente de vânzările online, cu scopul de a-şi maximiza profiturile, iar în 2018 aproximativ 17% din firmele din UE au raportat vânzări online de cel puţin 1% din cifra lor de afaceri, un procent similar cu cel din 2016 şi 2017, dar în creştere de la 13% în 2009, arată datele publicate la 20 aprilie 2020 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Deşi cumpărăturile online continuă să crească la nivelul UE, doar 22% dintre bulgari şi 23% dintre români au făcut achiziţii online în 2019, faţă de o medie de 60% înregistrată în Uniunea Europeană (UE), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanţei comerciale de 22,4 miliarde de euro, faţă de un plus de 16,4 miliarde de euro în perioada similară din 2019, potrivit unei estimări preliminare publicate la 20 aprilie 2020 de Eurostat. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Simona Aruştei)