Preşedintele Uniunii Elene din România: Să fim uniţi, curajoşi şi solidari în faţa tuturor ameninţărilor!

Preşedintele Uniunii Elene din România, deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, a subliniat, într-o declaraţie pentru AGERPRES, că Ziua Naţională a Greciei, aniversată de Buna Vestire, reprezintă Ziua Renaşterii Naţionale a Eladei.

"În data de 25 martie, ziua Bunei Vestiri, sărbătorim 199 de ani de la începutul Revoluţiei Renaşterii Naţionale a Eladei. Ziua de 25 martie 1821 a fost prologul uneia dintre cele mai glorioase lupte duse de poporul elen împotriva jugului otoman, un exemplu care avea sa fie urmat şi de alte popoare din Balcani. Însuşirea de către poporul elen a ideilor revoluţionare ale eminentului iluminist Rigas Feraios Velestinlis şi acţiunile societăţii secrete Eteria, pe lângă multe alte iniţiative constructive, au avut o contribuţie importantă la dinamica pozitivă a conştiinţei de neam a grecilor şi filoelenilor de pretutindeni (Elada, Principatele Române, Rusia, Asia Mica, Austria, Franţa, Egipt etc.), care şi-au unit din nou forţele în lupta pentru libertate şi dreptate socială, aşa cum au făcut-o de nenumărate ori de-a lungul istoriei", a precizat presedintele UER.

În acest context, a adăugat el, în anul 1821, în Elada şi în afara ei, grecii şi filoelenii au început revoltele împotriva dominaţiei otomane.

"Lupta pentru libertatea elenilor s-a declanşat pe teritoriul Principatelor Române, a continuat în Elada şi s-a extins în Balcani. Evenimentele desfăşurate la Iaşi şi Bucureşti, precum şi confruntările armate de la Drăgăşani, Sculeni sau Mănăstirea Secu sunt edificatoare în acest sens, rămânând înscrise cu litere de aur în istoria elenismului de pretutindeni. După nouă ani de război în interiorul şi în afara Eladei, sacrificii umane şi materiale incomensurabile, dar şi intense eforturi politico-diplomatice, avea să se pecetluiască formarea statului modern elen. Contribuind esenţial la păstrarea identităţii naţionale, protagoniştii luptei pentru independenţă, eleni şi filoeleni, au rămas în memoria noastră comună prin curaj şi sacrificiu de sine", a spus Dragoş Gabriel Zisopol.

El a afirmat că, anual, în Ziua Bunei Vestiri, grecii din întreaga lume îşi arborează cu mândrie steagul naţional.

"Anual, în Ziua Bunei Vestiri, grecii din întreaga lume îşi arborează cu mândrie steagul naţional, care concentrează albastrul cerului şi al marilor, albul neprihănit al luptei pentru independenţă, ocrotitoarea Cruce creştină, precum şi cele nouă silabe ale simbolului Revoluţiei de la 1821 - "Eleftheria I Thanatos" (Libertate sau moarte)", a susţinut Dragoş Gabriel Zisopol.

Deputatul a adăugat că "patriotismul, demnitatea şi jertfa pentru patrie sunt valorile fundamentale ale eroilor naţiunii".

"Fie ca idealurile şi principiile care au însufleţit gândirea grecilor şi filoelenilor de atunci să ne inspire în continuare, să fim uniţi, curajoşi şi solidari în faţa tuturor ameninţărilor! La Mulţi Ani Grecia! La Mulţi Ani grecilor şi filoelenilor de pretutindeni!", a încheiat presedintele UER. AGERPRES/(AS-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)