Tenis: Columbianul Robert Farah, numărul unu mondial la dublu, pozitiv la un control antidoping

Tenismanul columbian Robert Farah, numărul unu mondial în clasamentul de dublu, la egalitate cu partenerul şi conaţionalul său Juan Sebastian Cabal, a fost depistat pozitiv la controlul antidoping, la un anabolizant, a anunţat el marţi, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Farah, care anunţase deja că nu va participa la turneul Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, însă din motive personale, a dezvăluit acest lucru într-un comunicat publicat pe reţelele de socializare: ''ITF (federaţia internaţională de tenis) m-a informat de prezenţa boldenonului (un anabolizant, n. red.) la un test din 17 octombrie 2019, la Cali''.

Jucătorul de 32 de ani, care a câştigat ultimele două turnee de Mare Şlem din 2019 alături de Cabal (Wimbledon şi US Open), a atribuit acest test pozitiv consumului de carne de vită columbiană contaminată cu această substanţă, care este folosit în mod curent pentru a stimula creşterea vitelor şi care este interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).

''Sunt sigur că acest lucru a generat rezultatul testului în cauză'', a afirmat Farah, care a subliniat că un test făcut cu după săptămâni înainte, la Shanghai, a fost negativ, ca şi alte 15 teste inopinate făcute în 2019.

În 2018, Comitetul Olimpic Columbian (COC) i-a prevenit pe sportivii de elită în legătură cu prezenţa boldenonului în carnea de vită din Columbia. Substanţa este vândută la liber în Columbia prin ordonanţă veterinară şi, potrivit unui studiu al Institutului agricol columbian, este depistat într-un eşantion de vită din patru.

Robert Farah a fost suspendat provizoriu şi riscă o suspendare de până la patru ani.

Anunţul a survenit în aceeaşi zi cu cu cel al suspendării tenismanului chilian Nicolas Jarry, aflat pe locul 78 în lume la simplu, tot după un test pozitiv la un anabolizant.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)